הוראות השימוש באתר לקלינאי תקשורת

מהו האתר?

"HEARO" הוא אתר ראשון מסוגו בישראל, המכיל מאגר תרגילים רחב לאימון השמיעה. מטרת האתר היא לשפר את יכולת התפיסה השמיעתית והבנת הדיבור של אנשים עם ירידה בשמיעה הן בתנאי שקט והן בתנאים מאתגרים שמיעתית.

ממחקרים עולה, שתרגול שמיעתי עשוי לשפר את מיומנויות תפיסת הדיבור של המתרגל.

קהל היעד העיקרי של אתר HEARO הוא אנשים עם ירידה בשמיעה המשתמשים בעזר שמיעתי: מכשיר שמיעה או שתל שבלול.

אתר זה יכול לשמש את קלינאי התקשורת העוסקים בתחום שיקום השמיעה במסגרת הטיפול בקליניקה, ובנוסף, לשמש את המטופלים כאמצעי לתרגול מותאם אישית בביתם, תוך ליוויי והדרכה של קלינאי התקשורת.

קהל היעד לתרגול באמצעות אתר HEARO

אתר HEARO מיועד לשיפור יכולות התפיסה השמיעתית של אנשים עם ירידה בשמיעה: משתמשי מכשירי שמיעה או שתלי שבלול.

התרגול באמצעות האתר מחייב התמצאות בסיסית במחשב.

תרגול עצמאי באמצעות האתר מתאים למתבגרים ולמבוגרים ומחייב הדרכה של קלינאי תקשורת. כמו כן שימוש ב- HEARO מתאים לילדים בגילאי בית ספר בליווי צמוד של קלינאי תקשורת. השימוש יעשה בהתאם לשיקול דעתו של קלינאי התקשורת ובהתאם ליכולותיו הקוגניטיביות, השפתיות והאקדמיות של המתאמן.

מבנה אתר HEARO

התרגול באתר HEARO נבנה על פי רצף מיומנויות ההאזנה (Eastabrooks, 2000 & Marlow). רצף מיומנויות האזנה זה מבוסס על רמות התפיסה השמיעתית: גילוי, הבחנה, זיהוי והבנה (Erber, 1982).

גילוי (Detection): היכולת לגלות נוכחות של צליל. היכולת לשים לב ולהגיב לצליל מסויים, ומנגד, לא להגיב כשאין צליל.

הבחנה (Discrimination): היכולת להבחין בדמיון או בשוני בין שני גירויי דיבור. היכולת לשים לב להבדלים בין צלילים או להגיב באופן שונה לצלילים שונים.

זיהוי (Identification): היכולת לתת תווית מילולית לגירוי נשמע, להצביע עליו או לכתוב אותו.

הבנה (Comprehension): היכולת להבין את משמעות השפה הדבורה על ידי מענה לשאלה, מעקב אחר הוראה, ניסוח מחדש של הנשמע או השתתפות בשיחה. התגובה חייבת להיות שונה איכותית מהגירוי המוצג.

האימון באתר מחולק לאימון מסוג מעלה-מטה (Top-Down) ולאימון מסוג מטה-מעלה (Bottom-Up). כלומר, האימון מורכב ממשימות ברמה האנליטית וממשימות ברמה הגלובלית (Boothroyd, 2002).

סוגי הגירויים השמיעתיים באתר HEARO

הגירויים באתר HEARO מגוונים. הם כוללים גירויי דיבור וגירויים שאינם גירויי דיבור.

גירויי הדיבור כוללים גירויים עם רמת יותרות משתנה: הברות תפל, מילים משמעותיות, משפטים בנושא ידוע מראש ומשפטים ללא נושא ידוע מראש, קטעי קריאה ושיחה. הגירויים מוגשים בקולו של גבר או בקולה של אישה.

הגירויים שאינם גירויי דיבור כוללים קולות, צלילי סביבה וכלי נגינה. כמו כן הם כוללים צלילים בתדרים Hz 250-4000. הצלילים מגוונים בעוצמה, במשך ובתדירות.

אופן הגשת הגירויים השמיעתיים באתר HEARO

הגירויים השמיעתיים מוגשים למתאמן בסט סגור או לחילופין כסט פתוח.

סט סגור- המתאמן בוחר תשובה מתוך מספר אפשרויות המוצגות לפניו. מספר האפשרויות לבחירה משתנה ממשימה למשימה.

סט פתוח- המתאמן נדרש להקליד תשובה ללא בחירה מתוך אפשרויות המוצגות לפניו. בחלק מן המשימות ניתן לקבל רמז, שמגדיל את היותרות הלשונית.

המלצות לקלינאי התקשורת הנעזר באתר HEARO

חשוב לזכור שהאימון באתר HEARO צריך להתקיים בהנחיית קלינאי התקשורת.

מבנה האתר היררכי מבחינת רמות האימון, סוג הגירוי ואופן הגשתו. אי לכך מומלץ לבחור במשימות התואמות את יכולות המתאמן. תחילה כדאי לבחור גירויים שיאפשרו למתאמן חוויית הצלחה מחד ואתגר מאידך. בהמשך כדאי לאתגר את המתאמן בהתאם ליכולותיו.

שיטת הניקוד באתר HEARO

כל שאלה עליה עונה המתאמן נכונה, תזכה אותו בנקודה אחת. תשובה שאינה נכונה, לא תזכה את המתאמן בנקודות. בסופה של כל משימה יופיע בפני המתאמן גרף אשר יראה את הישגיו וכן את התקדמותו ביחס לביצועיו בעבר. כמו כן, צבירת נקודות תזכה את המתאמן ב"כוכבים" שיופיעו בפרופיל האישי וינתנו כהערכה לתרגול שבוצע ועל מנת ליצור מוטיבציה לתרגול חוזר.

במספר משימות, המתאמן נדרש לצפות בסרטון מסוים, ואינו נדרש לענות על שאלות. על כך יקבל עשר נקודות.

המשימות באתר

עם הכניסה לאזור התרגול באתר, יופיע בפני המתאמן מבדק שמע מטרתו לוודא כי הגירויים השמיעתיים המוגשים במהלך התרגול אכן נגישים לו. לאחר מכן, יבחר המתאמן במשימה אותה ירצה לתרגל. כל אחת מהמשימות מכילה מאגר גירויים גדול, ממנו נבחרים אקראית מספר מוגדר של גירויים בכל פעם שנפתחת משימה. כלומר, בכל כניסה למשימה יופיעו גירויים שונים בסדר שונה, ואין סדר השאלות מעיד על היררכיה מסוימת בין הגירויים או רמת קושי עולה.

יש לציין כי בכל משימה מופיעה המטרה שלשמה מבוצע התרגיל (רציונל המשימה), זאת על מנת ליצור אצל המתאמן מודעות לשלבי האימון, מוטיבציה ומחויבות.

בכל משימה, מופיע "סרגל רעש", באמצעותו ניתן להוסיף לתרגול רעשי רקע שונים בעוצמות שונות, ובכך לאתגר את המתאמן במיומנויות האזנה על רקע רעש. על מנת להוסיף רעש, יש לגרור את סרגל הרעש הנבחר ולהגביר את עצמתו. כיוון שביצוע משימה מסויימת בתנאי שקט שונה בתכלית מביצועה על רקע רעש, יופיעיו אפיוני הרעש שנבחרו על גבי הגרף המסכם את המשימה. סוגי הרעש הזמינים באתר הם רעש לבן, רעש רחוב סואן, רעש דיבור של שני דוברים ורעש דיבור של שישה דוברים.

לנוחיותכם, ניתן לצפות בסרטון שהכנו עבורכם ומפרט את אופן השימוש באתר אימוני השמיעה: https://youtu.be/AF5x6HBdFac

בנוסף, תוכלו להנות מבלוג המתעדכן מעת לעת בנושאים מרתקים הקשורים לשמיעה ואימוני שמיעה.

יצירת קשר בין מתאמן למדריך באתר

על מנת לקבל תמונת מצב המייצגת את הישגי המתאמן יש להיכנס ללשונית "הפרופיל שלי" באתר ולבחור ב"דו"ח הסטוריה". עם הבחירה יתקבל פלט המפרט את התרגולים שנעשו באתר, אחוזי ההצלחה וכן אפיוני הרעש שנבחרו. כך יוכל המתאמן לעקוב אחר התקדמותו וכן יוכל המדריך לזהות נקודות חוזק וחולשה לצרכיים טיפוליים. אנו ממליצים להימנע ממצב בו שני מטופלים או יותר, מתרגלים על אותו חשבון משתמש באתר, שכן כך לא תתקבל תמונה מהימנה של הישגי הפרט והתקדמותו לאורך תקופה. לכן – על כל אדם להירשם לאתר בנפרד ולתרגל דרך חשבונו בלבד.

מבט אל העתיד

ברצוננו להדגיש כי אתר HEARO מוגש לידיכם לאחר עבודה טכנולוגית ומקצועית רבה ומאומצת. עם זאת, יתכן ונפלו טעויות בחלקים שונים של האתר. נודה לכם אם תיידעו אותנו בכך דרך לשונית "צור קשר" ואנו נדאג לתקן ולעדכן. כמו כן, נשמח לקבל באותה הדרך הצעות לייעול ולשיפור וכן לשמוע מה דעתכם על האתר.

בברכת אימון פורה ומוצלח,
צוות אתר HEARO